Hälsobutiker

I Sverige finns det butiker som säljer naturläkemedel och läkemedel som baseras på växter. De här butikerna brukar kallas för hälsobutiker. Det råder inte riktigt samma regler för de här butikerna mot vad som gäller för exempelvis ett Apotek. De läkemedel som säljs hos hälsobutikerna är medicin som är helt naturliga och som används för att bota diagnoser som människor har möjlighet att ställa själva. Exempel på sådana diagnoser kan vara en vanlig förkylning eller förstoppning.

I Sverige finns det butiker som säljer naturläkemedel och läkemedel som baseras på växter. De här butikerna brukar kallas för hälsobutiker. Det råder inte riktigt samma regler för de här butikerna mot vad som gäller för exempelvis ett Apotek. De läkemedel som säljs hos hälsobutikerna är medicin som är helt naturliga och som används för att bota diagnoser som människor har möjlighet att ställa själva. Exempel på sådana diagnoser kan vara en vanlig förkylning eller förstoppning. Läkemedlen som återfinns hos hälsobutiker innehåller ofta delar från växtriket så som kinesiskt tempelträd, röd solhatt, johannesört, sågpalmetto och hästkastanjer.

Det är dock aldrig helt riskfritt att använda sig av naturläkemedel och i vissa fall bör man kontakta läkare innan man börjar använda det. Det skall först och främst göras för att utesluta andra sjukdomar som kan vara betydligt allvarligare.

Naturläkemedel får säljas fritt i Sverige

Naturläkemedel och växtbaserade läkemedel får säljas helt fritt i landet. Det är också därför de säljs i hälsobutikerna och på apotek. Det finns faktiskt till och med produkter som säljs i de här butikerna vilka klassas som livsmedel. Dock märks alltid naturläkemedel och växtbaserade läkemedel upp med just de etiketterna. Det är inte helt ovanligt att man kan köpa de traditionella läkemedlen på Internet för billigare pengar. Det är dock allmänt känt att även på den här marknaden figurerar kopior och helt okontrollerade produkter. Det kan vara förenat med livsfara att bruka dessa typer av produkter så rekommendationen är att vända sig till så kallade auktoriserade hälsokostbutiker.

Auktoriserad hälsobutik

Det finns över 500 hälsobutiker i det här landet men det är långt ifrån alla som anses vara av högsta klass. För att särskilja butikerna som inte är auktoriserade skapade hälsofackhandlarnas riksförbund en standard som tilldelas de butiker som anses vara av mycket hög klass gällande olika faktorer. När du går in i en hälsobutik kan du kontrollera om det finns ett klistermärke på dörren varpå det står att butiken är auktoriserad eller inte. Om den har klistermärket innebär det att personalen är rätt utbildade och det är hög kontroll på alla de varor som säljs i butiken. Det får till följf att de människor som söker hjälp i butiken och får råd till olika problem alltid skall kunna känna sig säkra på att den information som de får är korrekt. En auktoriserad hälsorådgivare har utbildning inom naturläkemedel, kosttillskott, hälsolivsmedel, örter, viktminskning och renande produkter.

auktoriserad_halsobutik