Receptfria läkemedel

För sjukdomar som inte anses vara så allvarliga eller direkt farliga har man skapat så kallade receptfria läkemedel. I de fall du är intresserad eller i behov att läkemedel som inte är belagt med någon form av kontroll via recept kan du när som helst gå in på ett apotek och köpa det. På förpackningen hittar du information gällande läkemedlet och vad som är bra att beakta och tänka på. Det är alltid bra att rådfråga personalen när man köper läkemedel för att få tips om vad man bör tänka på och annat.

För sjukdomar som inte anses vara så allvarliga eller direkt farliga har man skapat så kallade receptfria läkemedel. I de fall du är intresserad eller i behov att läkemedel som inte är belagt med någon form av kontroll via recept kan du när som helst gå in på ett apotek och köpa det. På förpackningen hittar du information gällande läkemedlet och vad som är bra att beakta och tänka på. Det är alltid bra att rådfråga personalen när man köper läkemedel för att få tips om vad man bör tänka på och annat. Det här är särskilt viktigt om du tar andra läkemedel eller naturläkemedel, är gravid, ammar, är allergiskt eller har nedsatt njur- eller leverfunktion.

Receptfria läkemedel för egenvård

Receptfria läkemedel är alltså framtagna för ett användningsområde som lämpar sig för egenvård, det vill säga att det är mycket enkelt för patienten att själv ställa en diagnos. Det skall mer eller mindre vara omöjligt att blanda ihop det med en svårare sjukdom då felbehandlingar kan vara väldigt riskfyllda. För att ett läkemedel skall vara receptfritt får det heller inte ha speciella biverkningar eller svåra anvisningar gällande dosering. Det här friställer dock inte läkemedlets hantering som alltid skall göras med noggrannhet. Förpackningen på läkemedlet måste vara anpassad för behandlingens längd och måste vara godkänd av Läkemedelsverket. Det är tillverkarna själva som ansöker om receptbeläggning eller inte för sina respektive läkemedel. De mediciner som godkänns av läkemedelsverket blir det som Apoteken senare rättar sig efter i försäljning.

Receptfria läkemedel i dagligvaruhandeln och snabbköp

receptfria läkemedel logotypDet är i första hand de receptfria läkemedlen som kommer bli aktuella för än mer tillgänglighet efter att monopolet slopas. Meningen är att receptfria läkemedel mer eller mindre skall kunna säljas på ICA eller Coop så att tillgängligheten ökar markant. Med den här konkurrensen kommer priser, tillgänglighet och service bli mycket bättre än vad den är idag. Alla butiker som säljer receptfria läkemedel på det här viset kommer att identiferas med en helt ny logotyp som tagits fram. Hur den ser ut ser ni ute till höger här på sidan. Ser du en sådan logotyp när du går in i en butik så vet du att det finns möjlighet att köpa receptfria läkemedel.

Läs också om de nya apotekens logotyp.