Apotekets internetbutik

logotyp Apoteket ABDet svenska apoteksmonopolet kommer att ha kvar flera av sina butiker och på senare tid har man också integrerat en webbshop på apoteket.se där man erbjuder både receptfria och receptbelagda läkemedel till e-handelskunder. Butiken är väl integrerad i sidans övriga design och det blir direkt en trygg känsla över att handla från butiken, inte minst för att det är statens apotek som driver den.

logotyp Apoteket ABDet svenska apoteksmonopolet kommer att ha kvar flera av sina butiker och på senare tid har man också integrerat en webbshop på apoteket.se där man erbjuder både receptfria och receptbelagda läkemedel till e-handelskunder. Butiken är väl integrerad i sidans övriga design och det blir direkt en trygg känsla över att handla från butiken, inte minst för att det är statens apotek som driver den.

Svårt att hitta köpvillkor

Startsidan känns dock väldigt rörig med alla kategorier och områden som det erbjuds mediciner inom. Att få informationen än mer tydligt presenterad hade helt klart varit en fördel. Dessutom är det mer eller mindre omöjligt att hitta köpvillkoren för butiken vilket är ett måste för kunder när de handlar på Internet. Efter att ha både sökt utan reslutat och klickat runt i tio minuter så inser vi att för att komma åt köpvillkoren måste man ha tagit sig till kassan. Det här är absolut inte bra och något som drar ner det allmänna intrycket.

Utbud

Utbudet på Apotekets webbshop är givetvis mycket bra. Inte minst för tillgången av läkemedel på alla sina stationära butiker runt om i landet. Här hittar du mediciner inom alla områden, mer eller mindre sorterat på samma sätt som det är i Apotekets butiker.  Kategoriseringen känns logisk och det finns väldigt många underkategorier som gör att kunden enkelt skall hitta fram till precis den medicin som söks. Dessutom är sökfunktionen ihopkopplad med webbutiken vilket gör att du oftast hittar rätt genom att söka på det område eller det läkemedel som du är ute efter.

Lärorika produktsidor

I varje kategori som du klickar dig in i får du dels information om själva området och om symptom för aktuellt besvär. Det här inger ett förtroende och man kan faktiskt lära sig något samtidigt. Alla läkemedel som passar in i kategorin listas i en egen ruta där de i sin tur är uppdelade på receptbelagda och inte receptfria vilket för det snabbt och enkelt att hitta. Apoteket är dessutom väldigt duktiga på att hela tiden visa relaterade produkter som har priserbjudanden när du klickar dig runt vilket i det här fallet är positivt.

Receptbelagda varor

Det är fullt möjligt att handla receptbelagda varor på Apotekets webbshop. Dock förutsätter det här att du har loggat in på butiken med E-legitimation och där godkänt att alla dina recept sparas elektroniskt. Du har också möjlighet att gå till ditt lokala apotek för att be dem läsa in dina pappersrecept elektroniskt. Det går också bra att skicka in dem till Apotekets kundcentrum. Förutsatt att dessa krav är uppfyllda kommer du kunna köpa receptbelagda mediciner direkt i webbshoppen.

Frakt

Apoteket använder sig av Posten som logistikpartner och erbjuder leverans på 1-3 dagar beroende på valt alternativ. Skickas produkterna som postpaket eller brev tillkommer fraktkostnad på 29 kronor. Du har också möjlighet att välja att hämta ut varor på lokalt apotek eller apoteksombud direkt. Då tillkommer ingen fraktavgift. Alla köp som överstiger 450 kronor är fraktfria.

Minsta ordervärde

Apotekets webbshop tillåter ordrar i alla storlekar och har därmed inget minsta ordervärde.

Betalningsalternativ

Kortbetalning: Korten VISA, MAstercard och American Express erbjuds, dock ej VISA Electron.
Direktbetalning från Internetbank: Nordea ”Solo” eller Swedbank ”Banken via Internet”.
Delbetalning: Fungerar om du tecknat ”Delbetalningskonto” hos Apoteket vilket innebär fakturabetalning.
Faktura: Måste vara inloggad med E-legitimation. Kreditprövning genomförs och en fakturaavgift tillkommer på 25 kronor.

Ångerrätt

Apotekets webbshop tillämpar svensk lagstiftning om konsumentskydd vid distans och hemförsäljning. Det innebär 14 dagars ångerrätt mot uppvisande av kvitto. Undantag gäller för varor köpta på recept, kylvaror, livsmedel och förbrukningsartiklar.

Garantier

Alla varor som skickas skall vara hela och inte skadats varken vid leverans eller vid transport. Alla felaktiga varor skall reklameras hos lokalt apotek. Tvister avgörs hos Allmänna reklamationsnämnden.

Kundtjänst

Att integrera sidan i en allmän informationssida är bra om det görs på ett genomtänkt sätt. Det som hela tiden slår en när man klickar sig runt är att det är svårt att veta vilken del av sidan man faktiskt är på. Kundservice och kontakt är allmän för sidan och inte specifikt för apotekets webbshop vilket gör det svårt att veta om hur man faktiskt skall få hjälp.

E-post: leverans@apoteket.se

Telefonnummer: 0771-450 450